Festival voor en door Talent

Festival voor en door Talent!

Een van mijn speerpunten is het vieren van talent en ervoor zorgen dat kinderen de kansen krijgen om hun talenten te ontdekken zichzelf leren waarderen. De talenten die kinderen hebben, horen echt als een feestje voor hen te voelen. Iets wat het leven mooier, kleurrijker en waardevoller maakt!

Ik sta dan ook altijd te juichen als ik zie dat er vanuit scholen en Samenenwerkingsverbanden zaken worden georganiseerd om te ontdekken wát het precies is wat deze leerlingen nodig hebben! Hoé kunnen onze HB’ers tot bloei komen en stralen?

Vandaag was het gevoel echter wat dubbel. Wie ons verhaal kent, weet dat de afgelopen jaren voor onze zoon een worsteling zijn geweest. De meeste van zijn leerkrachten probeerden hem wel te ondersteunen en de IB-er wilde echt het beste, maar de kennis op het gebied van hoogbegaafdheid én voldoende ondersteuning vanuit het SWV ontbrak. Uiteindelijk stelde school zich handelingsverlegen op, omdat zij hem cognitief niet meer konden bieden wat hij nodig heeft en niet ze niet meer wisten wat ze aan moesten met zijn gedrag. Onze zoon werd vervolgens één van de duizenden thuiszitters die Nederland rijk is. Ineens zaten we thuis met een kind wat een schooltrauma had ontwikkeld, een zeer laag zelfbeeld had en alle zin in leren verloren was…. Vanwege zijn problemen was hij ook niet meer welkom op de HB-school die aangesloten is bij het samenwerkingsverband en het SWV probeerde richting cluster 4 te pushen. Gelukkig had hij een Intern Begeleider die erg betrokken was en zich verzette, omdat zij zag dat dit niet de juiste plek was voor hem. Hier zullen wij altijd dankbaar voor blijven!

Toen hij thuis kwam te zitten, gingen wij op zoek naar een oplossing om hem weer te laten integreren binnen het onderwijs en hem te helpen zijn trauma te verwerken. Een deel dus zorg en een deel onderwijs. Helaas gaf het SWV niet thuis, omdat het geld wat bestemd was voor passend onderwijs voor HB’ers bij hen al in de HB-school was gaan zitten. Er was dus geen geld meer beschikbaar voor hem als individuele leerling. De kosten moesten dus maar door ons gedragen worden. Gelukkig was er een geweldige nieuwe directeur die direct aanbood een deel te betalen vanuit zijn eigen schoolbudget, waardoor het voor ons als ouders net te behappen werd – het SWV hield namelijk de hand stevig op de knip! Tót het RTL Nieuws bekend maakte hoeveel geld er nog op de plank lag en de directeur zich écht boos maakte! Hierna werd er weer een overleg ingepland en ineens was het SWV bereid om te betalen. Er viel een last van onze schouders af….

En nu…. kreeg ik door een moeder van een klasgenootje van onze zoon (waar hij nog steeds staat ingeschreven) door dat er een Festival voor en door Talent wordt georganiseerd door het SWV waar onze zoon deel van uitmaakt. Veel mensen uit de HB-wereld (die ik erg hoog heb zitten!) worden opgetrommeld en uiteindelijk wordt het breed gedeeld op internet. Vanuit meerdere kanten wordt óns SWV bejubeld… En voor mij als moeder voelt het dubbel…Want natúúrlijk! Ook ik ondersteun dit initiatief! Het is goéd om te kijken wat onze kinderen nodig hebben en hun talenten te vieren. Maar onze thuiszitter kreeg het niet opgestuurd… En dat doet mijn moederhart echt een beetje pijn!

SWV’s en leerkrachten… Ook als het – ondanks alle goede wil – even niet goed ging en je een kind niet hebt kunnen helpen. Zorg er dan alsjeblieft voor dat deze goede initiatieven het gezin wel bereiken. Vergeet ze niet…. want ze hebben het zó nodig!