Een intense reis - De Podcast

Een intense reis - de podcastIn deze podcastserie ga ik in gesprek met diverse (ervarings) deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het boek “Een intense reis”. In het boek en de podcast boek beschrijf ik waar wij als gezin tegenaan liepen op onze zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma voor onze hoogbegaafde zoon. Door het delen van ons verhaal in combinatie met kennis en tips, probeer ik de reis (samen met mijn gasten) makkelijker te maken voor andere ouders van (hoog)begaafde kinderen.

Luister en abonneer je ook op:

Spotify YouTube

Deezer

Aflevering 11

In deze podcast ben ik in gesprek met Rudmer Heerema. Rudmer is Tweede Kamerlid namens de VVD en was in de vorige periode namens de VVD ook woordvoerder van onderwijs. Rudmer is zelf hoogbegaafd, al 30 jaar lid van Mensa en hij heeft als woordvoerder van onderwijs diverse moties ingediend.

In deze podcast ga ik met hem in gesprek over wat wij als ouders van hoogbegaafde kinderen nu realistisch kunnen of mogen verwachten vanuit Den Haag, hoe we passend onderwijs het beste vorm kunnen geven, wat hier nu precies onder valt en wat er nu al mogelijk is of wellicht mogelijk gemaakt zou kunnen worden.

Aflevering 10

Deze podcast gaat over een mooi, maar zeker in ons schoolsysteem ook soms lastig iets, namelijk beelddenken. Zoals ik in mijn boek al schreef is ook onze zoon, net als best veel hoogbegaafde kinderen, een beelddenker. Soms kijkt hij langs me heen en ziet hij letterlijk beelden als in een film voor zich. Hij praat dan wel tegen mij, maar zelfs dat is soms op een toon alsof hij de ondertiteling aan het voorlezen is. Toen ik hem vroeg of hij het echt voor zich zag, zei hij “Ja, vaak wel…” Ik vind dat echt een fascinerend mooi iets. Dat zijn hoofd zijn gedachten weergeeft in beelden en hij daardoor alles nog beter kan visualiseren.

Mijn gast van vandaag is Suzanne Buis. Suzanne is auteur van diverse boeken over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken, waaronder een echt prachtig boek wat ontzettend mooi aansluit bij het onderwerp van vandaag, namelijk “De droomdenker”. Bovendien coacht zij hoogbegaafde beelddenkers en geeft zij trainingen, workshops en lezingen.

In de podcast praten we o.a. over wat beelddenken is, hoe je jezelf (of een kind) als beelddenker het beste in je kracht kunt zetten en of het nu inderdaad vaker voorkomt bij hoogbegaafde kinderen.

Aflevering 9

In deze podcast ben ik in gesprek met Lilian van der Poel. Zij is expert op het gebied van ontwikkelingsvoorsprongen bij jonge kinderen en eigenaar van UkIQ en XL-Leren en auteur van het boek “Bijdehante baby’s en pittige peuters”. In ons gesprek praten wij over het belang van het herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong, hoe je dit kunt herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Aflevering 8

De hoogbegaafde Melvin is nu 24 jaar, maar zijn verhaal lijkt in veel opzichten op dat van mijn zoon. Ook voor hem voelde school als een toxische omgeving. Hij heeft de basisschool doorlopen, maar dit voelde als een intens en moeilijk proces, waarbij zijn moeder de lichtjes in zijn ogen steeds meer zag doven. Uiteindelijk liep Melvin vast op het VWO en is hij teruggevallen naar de HAVO, waar hij zijn diploma kon halen zonder iets te doen. Hierna kwam hij op het HBO. Ook hier leerde hij minder dan hij had gehoopt, waardoor hij uiteindelijk anderhalf jaar thuis heeft gezeten.

Melvin geeft ons een waardevolle inzage in deze intense reis, door de ogen van het kind zélf! Bovendien biedt zijn verhaal hoop voor kinderen, jongeren en ouders. Melvin heeft namelijk helemaal zijn plekje gevonden! Hij werkt nu als lead developer, heeft de regie genomen over zijn eigen leerprocessen en het licht in zijn ogen brand weer volop!

Aflevering 7

In gesprek met Femke Hovinga van Talentissimo over burn-out bij ouders van hoogbegaafde kinderen.

In deze tijd heeft iedereen wel eens van burn-out of trauma gehoord. Maar wist je al dat er ook zoiets bestaat als ‘parental burn-out’, ofwel een burn-out veroorzaakt door de zorgen die je ervaart als ouder? Onderzoek wijst uit dat het hebben van een hoogbegaafd kind zorgt voor meer angst en stress in de opvoeding. Tel daarbij op dat je als ‘ouder van’ zelf wellicht ook wel een historie – mogelijk zelfs met trauma – te verwerken hebt, en het kan maar zo dat je wat minder in je vel komt te zitten. 

In deze aflevering wordt verwezen naar een afbeelding, die te bekijken is in deze blog-post.

Aflevering 6

In deze podcast ben ik in gesprek met Albert Kaput. Via Slim Begeleiden coacht en begeleidt Albert op dit moment creatieve, hoogbewuste (jong) volwassenen – en dan met name diegenen die in hun ontwikkeling dreigen vast te lopen. Ook geeft hij, samen met Desirée Houkema de training ‘HB in Ontwikkeling’ voor coaches / begeleiders / mentoren / jeugdhulpverleners in zorg en onderwijs, die werken met creatieve, hoogbewuste jongeren.

Voordat Albert zijn focus ging richten op jongvolwassen heeft hij 25 jaar lang begaafde kinderen begeleid die uitgevallen waren binnen het onderwijs. De podcast is gebaseerd is op uitspraken van jongeren uit zijn praktijk.

Aflevering 5

In deze podcast ben ik in gesprek met Lotte van Lith. Lotte heeft als missie andere begaafde personen ondersteunen in hun beleving of herbeleving van zingeving, de expressie van hun kwaliteiten en de omgang met menseigen en soms begaafdheidsgerelateerde uitdagingen. Hierbij maakt zij ook gebruik van de Theorie van Positieve Desintegratie van Dąbrowski. In deze podcast spreken wij over intensiteit en de Theorie van Positieve Desintegratie en wat dit voor kinderen – maar stiekem ook voor volwassenen – kan betekenen.

Aflevering 4

In deze podcast ben ik in gesprek met Matt Zakreski, een Amerikaanse psycholoog, expert op het gebied van begaafdheid en internationaal spreker, over rechtvaardigheidsgevoel en asynchrone ontwikkeling. Het gesprek met Matt is in het Engels.

Aflevering 3

In deze podcast ben ik in gesprek met Anton Horeweg, leerkracht en auteur van het boek “De traumasensitieve school” over schooltrauma en het belang van een traumasensitieve schoolomgeving.

Aflevering 2

In deze podcast ben ik in gesprek met Desirée Houkema over Peers4Parents, de emotionele begeleiding van begaafde kinderen en het belang van het hebben van een eigen groepje peers voor jou als ouder.

Aflevering 1

In deze podcast ben ik in gesprek met Specialist Hoogbegaafdheid Sonja Morbé over hoe invulling gegeven kan worden aan passend onderwijs voor begaafde leerlingen en wat hieronder valt.

✨ Speciale nieuwjaarspodcast! ✨ Een andere dimensie van begaafdheid

In deze podcast ga ik in gesprek met Suzanne Buis over een kant van begaafdheid die binnen onze families heel normaal is, maar waar weinigen het over hebben. We nemen je mee op reis op reis naar kanten van begaafdheid waar bijna niemand over praat, waaronder spirituele begaafdheid, intuïtie, hoogbewustzijn en de wereld van energie. We zeggen niet dat we de antwoorden hebben of de waarheid in pacht hebben – maar het leven is te mooi om te stoppen met vragen te stellen en het in al zijn dimensies te verkennen.

Deze podcast staat los van de ‘Een intense reis’ podcast en is via eigen kanalen te vinden:

Hoogbegaafd de Podcast: aflevering over onze reis

Luister ook de aflevering die ik met Kristel opnam voor Hoogbegaafd de Podcast!

Toekomstige podcasts

In oktober zal gestart worden met de opnames van de tweede reeks afleveringen binnen de podcastserie van Een intense reis.