Een intense reis - De podcast

Een intense reis - de podcastIn deze podcastserie ga ik in gesprek met diverse (ervarings) deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het boek “Een intense reis”. In het boek en de podcast boek beschrijf ik waar wij als gezin tegenaan liepen op onze zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma voor onze hoogbegaafde zoon. Door het delen van ons verhaal in combinatie met kennis en tips, probeer ik de reis (samen met mijn gasten) makkelijker te maken voor andere ouders van (hoog)begaafde kinderen en leerkrachten.
Luister & abonneer je ook op:
Wil je mij ondersteunen met een kleine donatie?

Aflevering 21

De podcast die jullie nu gaan horen had ik al eerder gedeeld als nieuwjaarscadeautje, maar op een ander kanaal. Het onderwerp van de podcast is hoogbewustzijn en  spiritualiteit – in de volksmond vaak “paranormale” begaafdheid genoemd. Maar wie zegt eigenlijk dat het niet ‘normaal’ is? Wat is ‘normaal’ eigenlijk?

In december, toen deze podcast was opgenomen, voelde dit onderwerp nog heel kwetsbaar voor mij. Ik heb echter veel artikelen opgestuurd gekregen over deze connectie en ik hoorde van velen van jullie dat jullie in verschillende vormen deze begaafdheid herkennen: het echt aan kunnen voelen hoe iemand zich voelt, het soms dingen gewoon weten (alsof het doorkomt, sterker dan intuïtie), het aanvullen van en bewust werken met energie. En soms zelfs het horen en zien van dingen die voor anderen niet zichtbaar zijn.

Inmiddels zullen jullie gemerkt hebben dat ik voor mezelf het taboe heb doorbroken. Ik praat er inmiddels vrij over en wil deze podcast dan ook graag hier publiceren. Gewoon omdat het een mooie – maar weinig besproken – kant van begaafdheid is, die er écht mag zijn.

In deze podcast ga ik in gesprek met Suzanne Buis over een kant van begaafdheid die binnen onze families heel normaal is, maar waar weinigen het over hebben. We nemen je mee op reis op reis naar kanten van begaafdheid waar bijna niemand over praat, waaronder spirituele begaafdheid, intuïtie, hoogbewustzijn en de wereld van energie. We zeggen niet dat we de antwoorden hebben of de waarheid in pacht hebben – maar het leven is te mooi om te stoppen met vragen te stellen en het in al zijn dimensies te verkennen.

Aflevering 20

[English podcast] Paula Prober is the author of the must read book “Your rainforest mind”, an amazing analogy for a specific kind of gifted person. In this podcast we explore the rainforest mind. We talk about what it means to be creatively gifted, trauma, spirituality and finding your purpose in life.

Aflevering 19

Leerkracht word je omdat je verschil wilt maken voor alle kinderen en jongeren. De intentie om ook op een pakkende manier invulling te geven aan passend onderwijs voor begaafde leerlingen is bijna altijd aanwezig en tóch blijkt het in de praktijk niet altijd even makkelijk. In deze podcast ga ik in gesprek met de auteurs van het boek ‘Hoe dan?! Pakkend onderwijs voor begaafde leerlingen’ om o.a. te verkennen hoe je deze kinderen kunt herkennen, welke visies op begaafdheid er zijn en hoe belangrijk het is om sámen met leerkrachten, ouders, hulpverlening én het kind zelf, te bepalen wat er nodig is om een kind in zijn kracht te laten staan.

Aflevering 18

Mijn gast van vandaag is Brooke. Brooke is hoogbegaafd en had op de basisschool altijd het gevoel dat ze er niet bij hoorde. Op de middelbare school haakte zij helemaal af binnen het schoolsysteem. Ze probeerde haar tijd te vullen door vooral dingen voor zichzelf te doen waar ze wel energie uit haalde. Hierop werd ze meerdere keren geschorst en na 3 keer van school verwijderd. Hierna heeft ze een moeilijke, intense reis doorgemaakt waarin zij thuis zat en op het speciaal onderwijs terecht kwam voordat zij een plek gevonden had waar ze weer opbloeit. Brooke wil nu haar verhaal delen, zodat de reis voor andere hoogbegaafde drop-outs makkelijker wordt. We hebben dezelfde missie, dus ik laat Brooke graag haar verhaal vertellen.

Aflevering 17

Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen is een prachtige, maar soms ook best pittige ervaring. Als we kijken naar een aantal kenmerken van hoogbegaafde kinderen, dan zien we zaken terugkomen als hypergevoeligheid, een hoge behoefte aan controle en autonomie, perfectionisme, kritische ingesteldheid en rechtvaardigheidsgevoel. Stuk-voor-stuk in mijn ogen mooie eigenschappen, maar niet altijd even makkelijk om als ouders mee om te gaan. Zeker niet als je deze kenmerken niet vanuit jezelf herkent.

Positive discipline is een manier van opvoeden die vaak goed aansluit op de behoeften van hoogbegaafde kinderen, waardoor ze meer in hun kracht gezet worden en een machtsstrijd wordt voorkomen. We vertellen hoe je positive discipline thuis kan inzetten én in de klas! Dus ook voor leerkrachten is deze podcast enorm interessant!

Meer weten over positive discipline? Bekijk dan de websites van Valerie (https://theparentalcoach.com/welkom) en Rieke (https://relevantebegeleiding.nl/)

Aflevering 16

Voor veel ouders is het echt een dilemma of zij hun kind wel of niet op het fulltime HB-onderwijs zullen inschrijven. Vaak is het niet naast de deur en het is moeilijk om in te schatten of HB-onderwijs een goede keuze zal zijn voor jouw hoogbegaafde kind. In dit gesprek praat ik met docente Manda Ophuis over de voordelen van hoogbegaafdenonderwijs, zodat je als ouder beter kunt inschatten of dit bij je kind past.

Voor veel leerkrachten is het bieden van passend onderwijs niet makkelijk. Vaak zijn leerkrachten enorm gedreven om het te laten slagen, maar het ontbreekt hen aan tijd, kennis, kunde of de juiste middelen. Manda vertelt in deze podcast hoe zij – samen met haar collega – te werk is gegaan om fulltime onderwijs voor hoogbegaafden op te zetten in in Groningen.

Ben je benieuwd wat Manda heeft opgezet? Je leest meer over het fulltime HB-onderwijs op de Joseph Haydn school in Groningen op: https://josephhaydn.openbaaronderwijsgroningen.nl/voltijd-hoogbegaafden-onderwijs/

Ben je leerkracht en wil je graag tips? Manda en haar collega Luke delen ze graag op www.hbkompas.com

Aflevering 15

Het nieuws rondom de oorlog in de Oekraïne doet veel met onze hoogbegaafde kinderen. Het komt op een intense manier bij hen binnen, ze zitten vol vragen en voelen zich angstig. Als ouder is het soms lastig om te weten waar je goed aan doet. Moet ik het nu wel ter sprake brengen of juist niet? Wanneer moet ik me zorgen gaan maken over wat het met mijn kind doet? Kan ik mijn kind beter afschermen van het nieuws? In deze podcast praat ik met Femke Hovinga (Talentissimo) over hoe je om kunt gaan met angsten en vragen van je hoogbegaafde kind in oorlogstijd.

In de podcast wordt verwezen naar een lesprogramma van de Universiteit van Utrecht. Dit programma kun je hier downloaden: https://tinyurl.com/lesprogramma-oorlog.

Aflevering 14

Over overprikkeling is gelukkig al heel veel bekend, maar over onderprikkeling hoor je veel minder. Vaak wordt de aanname gedaan dat de oorzaak van ‘storend gedrag’ ligt bij overprikkeling. Dat er ook sprake kan zijn van onderprikkeling en dat de gevolgen hiervan groot zijn, is minder bekend.

In de podcast ga ik in gesprek met Angelique van der Mast van Praktijk Julijn over o.a. de gevolgen van onderprikkeling, hoe onder- en overprikkeling met elkaar verweven kunnen zijn en wat je als ouders kunt doen op het moment dat je merkt dat je kind onderprikkeld raakt!

Aflevering 13

Leerlingen met een migratieachtergrond krijgen regelmatig een te laag schooladvies. Hoewel dat vaak met de beste bedoelingen gebeurt – leerkrachten zijn vaak bang een leerling te overvragen vanwege de thuissituatie – geeft dat de kinderen juist vaak het gevoel dat ze niet worden gezien. Veel volwassenen voelen nog steeds die pijn, ook als ze inmiddels via een omweg toch een hoge opleiding hebben afgerond en succesvol zijn in hun werk. Het gevoel van niet op waarde geschat te zijn zit heel diep.

Mijn gast van vandaag is Leonieke Boogaard. Leonieke is (samen met Sima de Bruyn-Daoud) projectleider van de Campagne ‘Vele Gezichten van Hoogbegaafdheid’. Deze campagne is een samenwerking van de Koepel Hoogbegaafdheid en Stichting iQ+. Meer informatie over deze campagne vind je op www.velegezichtenvanhb.nl.

Ik ben vereerd dat ik ter gelegenheid van de lancering van de website www.velegezichtenvanhb.nl Leonieke en Sima mag interviewen over dit onderwerp in de Week van de Hoogbegaafdheid op 9 maart van 10 tot 11 uur. Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je nu gratis aan via: https://tinyurl.com/velegezichtenvanhb.

Aflevering 12

In deze podcast ben ik in gesprek met Inge Vandecaetsbeek. Inge heeft haar eigen bureau Social Balance (België), waar zij hoogbegaafde mensen begeleidt bij intense transformatieprocessen en processen van traumaheling. Zij doet dit op een holistische manier – in verbinding met de natuur en hogere energieën. In deze podcast hebben wij een mooie gesprek over hoe spiritualiteit aanwezig kan zijn in hoogbegaafden als overexcitability en wat de invloed is van je hoogbegaafde ‘zijn’ op de manier waarop je trauma ervaart en welke rol energie hierin speelt.

Aflevering 11

In deze podcast ben ik in gesprek met Rudmer Heerema. Rudmer is Tweede Kamerlid namens de VVD en was in de vorige periode namens de VVD ook woordvoerder van onderwijs. Rudmer is zelf hoogbegaafd, al 30 jaar lid van Mensa en hij heeft als woordvoerder van onderwijs diverse moties ingediend.

In deze podcast ga ik met hem in gesprek over wat wij als ouders van hoogbegaafde kinderen nu realistisch kunnen of mogen verwachten vanuit Den Haag, hoe we passend onderwijs het beste vorm kunnen geven, wat hier nu precies onder valt en wat er nu al mogelijk is of wellicht mogelijk gemaakt zou kunnen worden.

Aflevering 10

Deze podcast gaat over een mooi, maar zeker in ons schoolsysteem ook soms lastig iets, namelijk beelddenken. Zoals ik in mijn boek al schreef is ook onze zoon, net als best veel hoogbegaafde kinderen, een beelddenker. Soms kijkt hij langs me heen en ziet hij letterlijk beelden als in een film voor zich. Hij praat dan wel tegen mij, maar zelfs dat is soms op een toon alsof hij de ondertiteling aan het voorlezen is. Toen ik hem vroeg of hij het echt voor zich zag, zei hij “Ja, vaak wel…” Ik vind dat echt een fascinerend mooi iets. Dat zijn hoofd zijn gedachten weergeeft in beelden en hij daardoor alles nog beter kan visualiseren.

Mijn gast van vandaag is Suzanne Buis. Suzanne is auteur van diverse boeken over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken, waaronder een echt prachtig boek wat ontzettend mooi aansluit bij het onderwerp van vandaag, namelijk “De droomdenker”. Bovendien coacht zij hoogbegaafde beelddenkers en geeft zij trainingen, workshops en lezingen.

In de podcast praten we o.a. over wat beelddenken is, hoe je jezelf (of een kind) als beelddenker het beste in je kracht kunt zetten en of het nu inderdaad vaker voorkomt bij hoogbegaafde kinderen.

Aflevering 9

In deze podcast ben ik in gesprek met Lilian van der Poel. Zij is expert op het gebied van ontwikkelingsvoorsprongen bij jonge kinderen en eigenaar van UkIQ en XL-Leren en auteur van het boek “Bijdehante baby’s en pittige peuters”. In ons gesprek praten wij over het belang van het herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong, hoe je dit kunt herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Aflevering 8

De hoogbegaafde Melvin is nu 24 jaar, maar zijn verhaal lijkt in veel opzichten op dat van mijn zoon. Ook voor hem voelde school als een toxische omgeving. Hij heeft de basisschool doorlopen, maar dit voelde als een intens en moeilijk proces, waarbij zijn moeder de lichtjes in zijn ogen steeds meer zag doven. Uiteindelijk liep Melvin vast op het VWO en is hij teruggevallen naar de HAVO, waar hij zijn diploma kon halen zonder iets te doen. Hierna kwam hij op het HBO. Ook hier leerde hij minder dan hij had gehoopt, waardoor hij uiteindelijk anderhalf jaar thuis heeft gezeten.

Melvin geeft ons een waardevolle inzage in deze intense reis, door de ogen van het kind zélf! Bovendien biedt zijn verhaal hoop voor kinderen, jongeren en ouders. Melvin heeft namelijk helemaal zijn plekje gevonden! Hij werkt nu als lead developer, heeft de regie genomen over zijn eigen leerprocessen en het licht in zijn ogen brand weer volop!

Aflevering 7

In gesprek met Femke Hovinga van Talentissimo over burn-out bij ouders van hoogbegaafde kinderen.

In deze tijd heeft iedereen wel eens van burn-out of trauma gehoord. Maar wist je al dat er ook zoiets bestaat als ‘parental burn-out’, ofwel een burn-out veroorzaakt door de zorgen die je ervaart als ouder? Onderzoek wijst uit dat het hebben van een hoogbegaafd kind zorgt voor meer angst en stress in de opvoeding. Tel daarbij op dat je als ‘ouder van’ zelf wellicht ook wel een historie – mogelijk zelfs met trauma – te verwerken hebt, en het kan maar zo dat je wat minder in je vel komt te zitten. 

In deze aflevering wordt verwezen naar een afbeelding, die te bekijken is in deze blog-post.

Aflevering 6

In deze podcast ben ik in gesprek met Albert Kaput. Via Slim Begeleiden coacht en begeleidt Albert op dit moment creatieve, hoogbewuste (jong) volwassenen – en dan met name diegenen die in hun ontwikkeling dreigen vast te lopen. Ook geeft hij, samen met Desirée Houkema de training ‘HB in Ontwikkeling’ voor coaches / begeleiders / mentoren / jeugdhulpverleners in zorg en onderwijs, die werken met creatieve, hoogbewuste jongeren.

Voordat Albert zijn focus ging richten op jongvolwassen heeft hij 25 jaar lang begaafde kinderen begeleid die uitgevallen waren binnen het onderwijs. De podcast is gebaseerd is op uitspraken van jongeren uit zijn praktijk.

Aflevering 5

In deze podcast ben ik in gesprek met Lotte van Lith. Lotte heeft als missie andere begaafde personen ondersteunen in hun beleving of herbeleving van zingeving, de expressie van hun kwaliteiten en de omgang met menseigen en soms begaafdheidsgerelateerde uitdagingen. Hierbij maakt zij ook gebruik van de Theorie van Positieve Desintegratie van Dąbrowski. In deze podcast spreken wij over intensiteit en de Theorie van Positieve Desintegratie en wat dit voor kinderen – maar stiekem ook voor volwassenen – kan betekenen.

Aflevering 4

In deze podcast ben ik in gesprek met Matt Zakreski, een Amerikaanse psycholoog, expert op het gebied van begaafdheid en internationaal spreker, over rechtvaardigheidsgevoel en asynchrone ontwikkeling. Het gesprek met Matt is in het Engels.

Aflevering 3

In deze podcast ben ik in gesprek met Anton Horeweg, leerkracht en auteur van het boek “De traumasensitieve school” over schooltrauma en het belang van een traumasensitieve schoolomgeving.

Aflevering 2

In deze podcast ben ik in gesprek met Desirée Houkema over Peers4Parents, de emotionele begeleiding van begaafde kinderen en het belang van het hebben van een eigen groepje peers voor jou als ouder.

Aflevering 1

In deze podcast ben ik in gesprek met Specialist Hoogbegaafdheid Sonja Morbé over hoe invulling gegeven kan worden aan passend onderwijs voor begaafde leerlingen en wat hieronder valt.

Speciale nieuwjaarspodcast! Een andere dimensie van begaafdheid!

In deze podcast ga ik in gesprek met Suzanne Buis over een kant van begaafdheid die binnen onze families heel normaal is, maar waar weinigen het over hebben. We nemen je mee op reis op reis naar kanten van begaafdheid waar bijna niemand over praat, waaronder spirituele begaafdheid, intuïtie, hoogbewustzijn en de wereld van energie. We zeggen niet dat we de antwoorden hebben of de waarheid in pacht hebben – maar het leven is te mooi om te stoppen met vragen te stellen en het in al zijn dimensies te verkennen.

Deze podcast staat los van de ‘Een intense reis’ podcast en is via eigen kanalen te vinden:

Hoogbegaafd de podcast: aflevering over onze reis

Luister ook de aflevering die ik met Kristel opnam voor Hoogbegaafd de Podcast!