Foto ter illustratie door Kelly Sikkema op Unsplash.

De noodzakelijke veiligheid….

Een tijdje terug had ik een heel mooi gesprek met een andere moeder. We hadden het over mijn boek en ze was enthousiast. Het boek had haar veel herkenning geboden en tips gegeven. Het gevoel niet alleen te zijn…. Maar wat ze wel zei was “Weet je… in het hele boek staan handige tips, maar voor die boosheid staan ze er niet zo pasklaar in. Ik had zo gehoopt het antwoord te krijgen….”

Tja, het overviel me een beetje. Kant en klare tips had ik hier niet voor paraat. We zitten en zaten er nog middenin. Dát proces! Maar steeds meer zie ik een glimp van de ‘oplossing’. Nu onze zoon op een school zit waar hij gezien wordt en eindelijk passend onderwijs krijgt zien we dat óók de boze buien steeds minder worden. Natuurlijk, ze zijn er nog wel… maar zoveel minder intens. Ondanks dat hij soms nog best angstig is, voeren nu het geluk, de blijheid en de zín om te leren de boventoon!

Misschien moeten we het antwoord dus ook niet meer zoeken in ’truukjes’ die we een kind leren om beter met situaties om te leren gaan en zijn gedrag aan te passen – maar ik het aanpassen van de leer- en leefomgeving. De basis van alles is veiligheid en een gevoel van connectie en gezien worden. Als dát mist, dan is er in mijn ogen geen fundament om op te bouwen.

Laten we dus eerst zorgen voor…

  • een veilige leer- en leefomgeving
  • een kind dat zich gezien voelt en ervaart dat hij er mag zijn
  • een omgeving die de wil heeft ook een stap naar voren te doen om het makkelijker te maken voor een kind
  • mensen waarmee je kind een connectie ervaart.
  • een passend, motiverend aanbod… zodat leren weer leuk wordt

Pas dan kan een kind de rust vinden om de boosheid niet meer nodig te hebben. En nee… het zal niet altijd goed gaan. Angst, een laag zelfbeeld en je anders voelen… het zit allemaal heel erg diep. En ook de hersenen moeten leren ervaren dat de omgeving nu écht anders is. Dat het overlevingsmechanisme niet meer nodig is… Maar het bouwen kan pas starten als de basis goed is. En vanaf dat moment is er ruimte voor stapjes omhoog…

Boek bestellen?

Nieuwsgierig naar ons verhaal? Je kunt het boek bestellen via Uitgeverij SWP Books of je (lokale) boekhandel.