No Image Available

Is het voor een cijfer?

 Auteur: Tijl Koenderink, Roland Louwerse  Categorie: Hoogbegaafdheid: Informatieve boeken  Uitgeverij: Multilibris, Uitgeverij  Jaar: 2013  ISBN: 9789081916714  Taal: Nederlands  Afmetingen: 21,1 x 14,3 x 1,6 cm
 Beschrijving:

Motivatie in het onderwijs van containerbegrip naar hanteerbaar concept

IS HET VOOR EEN CIJFER? Motivatie in het onderwijs: van containerbegrip naar hanteerbaar concept Is het voor een cijfer? geeft het antwoord op de vraag die alle onderwijskundigen tot nu toe niet konden beantwoorden: wat motiveert een kind op school? Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van geluk, motivatie en presteren wordt in een prettig leesbare tekst met praktische voorbeelden gedemonstreerd hoe kinderen op school weer gemotiveerd kunnen raken en het beste uit zichzelf kunnen halen. Het einde van de zesjescultuur is in zicht! Als bijna-dropout op school vond Tijl Koenderink (*1981) toch het juiste spoor om zowel zijn gymnasiumdiploma te halen als met extra buitenschoolse activiteiten bezig te zijn. Als trainer heeft hij honderden scholen bezocht om leerkrachten te trainen en best practices te verzamelen van de beste leraren van Nederland. Dit boek bevat de vruchten van al deze inspanningen. Roland Louwerse (1970) is classicus en schrijver, en sinds 1995 als docent klassieke talen werkzaam in Den Haag en Rijswijk. Sinds 2011 is hij als trainer en senior adviseur VO verbonden aan Novilo. Met Tijl Koenderink schreef hij eerder het handboek De 7 uitdagingen in het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Reacties op het eerste boek van Novilo: de 7 uitdagingen Ruth Van de Wal-Verwoert: Dit boek geeft leerkrachten eindelijk alle praktische handvatten om deze groep kwetsbare kinderen ruimte en begrip te laten ervaren, zodat zij een eerlijke kans krijgen in het onderwijs! Elly Veenman Zee: Een handvat voor leerkrachten die in overvolle klassen met grote verschillen in behoeftes van leerlingen op deze manier goed onderwijs kunnen verzorgen.

In ’t kort wat ik ervan vond!

Het boek is met name een must-read is voor leerkrachten. Het legt goed uit hoe motivatie werkt en geeft handige tips die ervoor kunnen zorgen dat een leerling blijft werken om goede cijfers te halen. Wat ik als moeder wel gehoopt had, was dat er ook meer tips in zouden staan om een leerling weer echt te motiveren en het plezier in leren terug te laten krijgen. Nu lijkt het meer een boek dat als uitgangspunt heeft dat de leerling zich nou eenmaal door het oude, oninspirerende schoolsysteem dient te worstelen en dat leerkrachten als taak hebben om de leerling zover te krijgen dat hij of zij blijft werken. In de praktijk is dat nu natuurlijk ook zo, maar de idealist in mij had op meer gehoopt. Dit stukje méér wordt vooral vormgegeven in het laatste hoofdstuk. In dit hoofdstuk worden de toekomstplannen geschetst voor een nieuwe school. Dit sluit meer aan bij mijn droom, maae de rest van het boek voelt als een handleiding om het huidige schoolsysteem te “overleven”.  Het boek is in mijn ogen met name geschikt voor leerkrachten in het Voortgezet Onderwijs.


 Terug