No Image Available

Meer dan slim

 Auteur: Meer dan slim  Categorie: Hoogbegaafdheid: Informatieve boeken, Hoogbegaafdheid: Werkboeken  Uitgeverij: Uitgeverij Pica  Jaar: 2020  ISBN: 9789492525857  Pagina's: 232  Taal: Nederlands  Afmetingen: 24 x 17,2 x 1,4 cm
 Beschrijving:

Talentgerichte begeleiding van kinderen en jongeren

Hoogbegaafde kinderen hebben niet alleen een bovengemiddelde intelligentie; ze denken ook anders, ervaren de wereld anders én voelen anders. Vaak zijn ze (erg) gevoelig voor de prikkels in hun omgeving; de Poolse wetenschapper Kazimierz Dabrowski noemt dit overexcitabilities, oftewel intense belevingskanalen. Door hun sensitiviteit ondervinden kinderen soms problemen op school. Dit boek beschrijft hoe je hen dan kunt begeleiden. Door kinderen te coachen op sociaal-emotioneel gebied en bij het ontwikkelen van hun leervaardigheden, versterken ze hun zelfvertrouwen en verbeteren ze hun zelfregulatie. Het boek is geschreven vanuit een positieve, oplossingsgerichte insteek: niet de problemen staan centraal, maar de talenten van het kind. Talentgerichte begeleiding verlost het kind van de gedachte dat hij het probleem is, in plaats van dat hij een probleem heeft! Het boek is zeer praktisch van opzet: naast de theoretische onderbouwing vind je een doelgericht stappenplan voor begeleidingsgesprekken, een hoofdstuk dat speciaal geschreven is voor het kind, tientallen werkvormen en een aantal handige bijlagen. Ook illustreert de auteur haar verhaal met vele casussen uit haar eigen praktijk.

In ’t kort wat ik ervan vond!

Ik had het boek geleend van mijn zus. Zij is leerkracht binnen het basisonderwijs. In eerste instantie was ik dan ook in de veronderstelling dat het een boek is dat zich primair richt op leerkrachten. In het boek blijkt dat de doelgroep ruimer wordt genomen en dat het gaat om volwassenen die hoogbegaafde kinderen begeleiden. In het begin staan er in het boek zeker belangrijke dingen: ik ben een groot voorstander van het oplossingsgericht begeleiden vanuit het oogpunt van talent i.p.v. vanuit het oogpunt van de problemen en/of symptomen. Er staan praktische tips in om dit op een goede manier aan te pakken.

Wat mij tijdens het lezen echter een beetje ging irriteren, was dat punten keer-op-keer weer werden herhaald en ik het gevoel had dat ik steeds hetzelfde las, maar met andere voorbeelden. Ook vond ik het niet niet prettig lezen, omdat het lettertype wel heel groot was. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Voor mensen die slecht zien is dat wellicht juist heel fijn! Om deze reden dus 3 sterren in plaats van 4.

Koop via Bol.com


 Terug