No Image Available

Personality Development Through Positive Disintegration: The Work of Kazimierz Dąbrowski

 Auteur: William Tillier  Categorie: Hoogbegaafdheid: Persoonlijke ontwikkeling  Uitgeverij: Maurice Bassett  Jaar: 2018  ISBN: 1600251072  Pagina's: 524  Taal: Engels  Afmetingen: 15.24 x 3.02 x 22.86 cm
 Beschrijving:

In zijn Theory of Positive Disintegration stelde de Poolse psychiater en Psycholoog Dr. Kazimierz Dąbrowski (1902-1980) een benadering van persoonlijkheidsontwikkeling voor waarin crisis niet alleen noodzakelijk is, maar fundamenteel om mogelijkheden te scheppen voor persoonlijke ontwikkeling. Hoewel crises vaak verdwijnen met een terugkeer naar de status-quo, wordt het herstel soms belemmerd en leidt dit tot posttraumatische stress. In andere gevallen is het resultaat echter posttraumatische groei. Het individu ervaart een proces van desintegratie, een loslating van de persoonlijkheidscomponenten die een onderzoek en herevaluatie van het zelf mogelijk maken. Men herbouwt na een crisis, voert bewuste en weloverwogen veranderingen door om de persoonlijkheid te hervormen in de richting van meer autonomie, uniciteit en de realisatie van iemands ideale persoonlijkheid. Dit werk biedt een alomvattend maar evenwichtig overzicht van Dąbrowski’s Theory of Positive Disintegration in zijn historische en hedendaagse context en toont de voortdurende relevantie ervan in de meest vitale gebieden van de psychologie van vandaag, inclusief posttraumatische groei, educatie, neurowetenschappen en persoonlijkheidstheorie.

In ‘t kort wat ik ervan vond!

Voor mij was het boek baanbrekend in mijn persoonlijke ontwikkeling. Het zette mij aan en liet mij nadenken over de manier waarop ik in het leven stond en hoe dit zich verhield tot waar ik wilde zijn. Het is geen makkelijk boek en het leest best pittig weg. Maar als je het gevoel echt wilt werken aan je persoonlijke groei en inzicht wil krijgen in het proces en hoe dit verloopt, dan is is verdiepen in de Theorie van Positieve Desintegratie (TPD) echt een aanrader. Dit boek is nog steeds pittige kost, maar in mijn beleving makkelijker toegankelijk dan het boek van Sal Mendaglio.

Koop via Amazon


 Terug