No Image Available

Positive Disintegration

 Auteur: Kazimierz Dabrowski  Categorie: Hoogbegaafdheid: Persoonlijke ontwikkeling  Uitgeverij: Maurice Bassett  Jaar: 2017  ISBN: 1600250955  Pagina's: 130  Taal: Engels  Afmetingen: 15,24 x 0,76 x 22,86 cm
 Beschrijving:

Kazimierz Dabrowski verwijst naar zijn visie op persoonlijkheidsontwikkeling als de theorie van positieve desintegratie. Hij definieert desintegratie als disharmonie binnen het individu en in zijn aanpassing aan de externe omgeving. Angst, psychoneurose en psychose zijn symptomen van desintegratie. In het algemeen verwijst desintegratie naar involutie, psychopathologie en terugval naar een lager niveau van psychisch functioneren. Integratie is het tegenovergestelde: evolutie, psychische gezondheid en adequate aanpassing, zowel in het zelf als aan de omgeving. Dabrowski postuleert een ontwikkelingsinstinct – dat wil zeggen een neiging van de mens om van lagere naar hogere persoonlijkheidsniveaus te evolueren. Persoonlijkheid ziet hij primair tot ontwikkeling komen door ontevredenheid over en fragmentatie van de bestaande psychische structuur – een periode van desintegratie – en tenslotte een secundaire integratie op een hoger niveau. Dabrowski voelt dat er geen groei plaatsvindt zonder eerdere desintegratie. Hij beschouwt symptomen van angst, psychoneurose en zelfs enkele symptomen van psychose als de tekenen van de desintegratiefase van deze evolutie, en daarom niet altijd pathologisch.

In ‘t kort wat ik ervan vond!

Voor mij was het boek baanbrekend in mijn persoonlijke ontwikkeling. Het zette mij aan en liet mij nadenken over de manier waarop ik in het leven stond en hoe dit zich verhield tot waar ik wilde zijn. Het is geen makkelijk boek en het leest best pittig weg. Maar als je het gevoel echt wilt werken aan je persoonlijke groei en inzicht wil krijgen in het proces en hoe dit verloopt, dan is is verdiepen in de Theorie van Positieve Desintegratie (TPD) echt een aanrader. Dit boek is geschreven in de eigen woorden van Dabrowski, wat het voor mij een must-have maakt. De prijs is echter absurd (het is een klein boekje). Zijn publicaties zijn ook online te vinden.

Koop via Amazon


 Terug