Business coaching voor hoogbegaafden. Waarom niet een gewone coach?

Hoogbegaafde ondernemers en werknemers zijn nét even anders. Om je goed te ontwikkelen binnen jouw coachingsvragen is het belangrijk dat je een coach treft die dit begrijpt, zodat jouw (vermoedelijke) hoogbegaafdheid bijdraagt aan jouw succes en werkplezier.

Helaas is dit laatste niet in alle situaties het geval. Zo ben je hoogbegaafde in het bedrijfsleven gevoeliger voor het krijgen van een bore-out of burn-out, heb je vaak moeite om goed te functioneren in een ‘standaard bedrijfsomgeving’, vind je het soms moeilijk om een carrière te kiezen, waardoor je het stempel “12 ambachten, 13 ongelukken” krijgt en iedere recruiter met een frons naar je CV kijkt en leidt jouw andere manier van denken niet zelden tot conflictsituaties op de werkvloer.

Om de bovengenoemde situaties te voorkomen is het belangrijk dat je begrijpt hoe jij als hoogbegaafde in elkaar zit en wat dit voor jou betekent. Wat zijn jouw passies en kernkwaliteiten? Hoe kun je deze inzetten en tot hun recht laten komen? Wat zijn de dingen waar je nog in wilt groeien? Hoe pak je dat het beste aan?

Vaak heb je als hoogbegaafde werknemer of ondernemer een bepaald soort omgeving nodig waarin jij tot je recht komt. Herken je bijvoorbeeld het volgende:

Wil je ontdekken hoe jij als hoogbegaafde meer succes en werkplezier kunt ervaren? Je bent altijd welkom voor een gratis kennismaking.

Ben je werkgever of manager en zoek je coaching voor een hoogbegaafde werknemer?

Als je als manager of werkgever hoogbegaafde werknemers in hun kracht laat staan, kun je goud in handen hebben. Vaak zijn het collega’s die snel met goede ideeën komen, processen versnellen, ineens met een andere invalshoek kunnen komen en een probleem oplossen. Kortom: collega’s die een prachtige bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van je bedrijf of afdeling. Hoogbegaafden zijn mensen die vaak:

Dat klinkt goed? Maar waarom lopen jullie binnen het team dan vaak tegen zoveel problemen aan?

Dezelfde zaken die een hoogbegaafde werknemer zo waardevol maken, kunnen ook leiden tot problemen. Zo worden ze soms binnen een team gezien als betweters. Ze hebben veel kennis, maar dat wil niet zeggen dat ze al beschikken over de vaardigheden om deze kennis op een productieve manier te presenteren of te delen. Ook hebben ze vaak een breed kennisniveau waardoor ze óók input hebben die niet betrekking heeft op hun eigen functie, maar die van anderen. Als dat dan niet op de juiste manier overkomt, kunnen collega’s dit ervaren als bedreigend en bemoeizuchtig.

Veel hoogbegaafden denken sneller en lopen al stappen vooruit op de rest van het team. Ze hebben vaak het gevoel dat ze continu op de ream moeten staan en veel tijd in ‘de wachtkamer’ door aan het brengen zijn. Vaak zijn dingen voor hen zo logisch en begrijpen ze niet waarom anderen het (nog) niet zien. Dit lijkt vaak tot frustraties, die dan weer geuit worden op de werkvloer met conflicten tot gevolg. Het is belangrijk dat ze vaardigheden ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze hun ideeën op een goede manier over kunnen brengen aan het team. Lukt dat? Dan zie je als werknemer dat projecten en innovaties ineens een stuk sneller gaan.

Hoogbegaafden leggen de lat bovendien vaak hoog. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving. Het is belangrijk dat ze leren die lat op een realistisch niveau te houden. De lat mag hoog leggen (graag zelfs, want het leidt tot een geweldig resultaat!), maar niet zo hoog dat de druk op het team te hoog wordt en teamleden een burn-out ontwikkelen. Dan ben je als werknemer verder van huis.

Onderzoek heeft tevens aangetoond dat hoogbegaafden een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Prikkels komen sterk binnen en ze voelen vaak goed aan wat de stemming op de werkvloer is. Dit betekent ook dat spanning op de werkvloer een grotere impact kan hebben dan bij anderen. Spanning leidt sneller tot stress met alle gevolgen van dien.

Het laatste punt dat ik zou willen belichten is het grote rechtvaardigheidsgevoel. Voor hoogbegaafden is het belangrijk dat zaken ethisch verlopen. Het is dan dus ook vaak moeilijker voor hen om te functioneren in een organisatie waarin interne politiek een grote rol speelt. Ze kunnen zich vaak erg opwinden over dingen die in hun ogen ‘niet eerlijk’ zijn gegaan, ‘onrechtvaardig zijn’ of die in hun ogen niet voldoen aan de ethische standaard. Vaak vinden ze het lastig om te beseffen dat er achter veel zaken geen slechte intenties zitten. Collega’s zijn zich vaak niet eens bewust van wat ze ‘verkeerd zouden doen’. Omdat de emotie op dit vlak echter zo hoog op kan lopen, wordt het ‘onrecht’ echter op een manier aan de kaak gesteld die niet helpend is. In dat geval zou de hoogbegaafde werknemer skills kunnen ontwikkelen, waarmee hij dingen aan kan kaarten op een manier dat zijn collega’s zich niet direct aangevallen voelen.

Over de coach

Investering

De investering is afhankelijk van de coachingsvragen. Gemiddeld duurt een coachingstraject 5-8 sessies van 1,5 uur.
Het uurtarief bedraagt € 130,- (excl. BTW).
Financier je als particulier zelf de coaching? Dan reken ik een gereduceerd uurtarief van € 87,50 (excl. BTW).

Lid van NOBCO
global-code-of-ethics-logo-rgb