No Image Available

De traumasensitieve school

 Auteur: Anton Horeweg  Categorie: Trauma: Informatief, Trauma: Schooltrauma  Uitgeverij: Lannoo Campus  Jaar: 2018  ISBN: 9789401442886  Pagina's: 352  Taal: Nederlands  Afmetingen: 24,1 x 17,1 x 2,3 cm
 Beschrijving:

Een andere kijk op gedragsproblemen in de klas

In onze scholen lopen veel meer kinderen met een traumatische ervaring rond dan we dachten, in elke klas gemiddeld één. Een ongeluk, vechtscheiding, het verlies van een ouder, emotionele of fysieke verwaarlozing of mishandeling: als kinderen een ingrijpende gebeurtenis meemaken, kan dat tot trauma leiden. Met kennis van zaken en grote empathie schetst de auteur het gedrag van kinderen die aan mishandeling blootstaan en hoe gemakkelijk je als leraar hun gedrag verkeerd kunt interpreteren.

Dit praktische boek gaat in op dat gedrag en hoe je daar als leraar het best mee kunt omgaan. De auteur doet een oproep aan iedere leraar vooral niet weg te kijken, omdat je de enige veilige persoon in het leven van een kind kunt zijn. Vanuit die rol kun je mogelijk bijdragen aan verwerking en herstel.

De traumasensitieve school biedt diepgaande kennis over de achtergrond van trauma en de gevolgen ervan op de ontwikkeling van het kinderbrein. De vele voorbeelden, handelingsadviezen en tips maken het een buitengewoon praktisch boek dat leraren, begeleiders, zorgcoördinatoren en leidinggevenden kunnen gebruiken om de school en de klas traumasensitief te maken. Daarbij is het onmisbaar voor studenten.

In ’t kort wat ik ervan vond!

Dit boek is in mijn ogen een must-read voor leerkrachten! Het geeft op een praktische en duidelijke manier inzicht in hoe je om kunt gaan met getraumatiseerde kinderen in je klas en hoe je als school dit beleid vorm kunt geven. Aan het eind van het boek wordt ook nog ingegaan op ‘schooltrauma’. Dit had uiteraard wat mij betreft nog uitgebreider gemogen, maar het is fijn dat ook dit belicht wordt. Ook in dit kader zijn de overige tips en handvatten in het boek overigens erg bruikbaar.

Wil je nog meer informatie over schooltrauma? Ik heb met de auteur, Anton Horeweg, een podcast over dit onderwerp opgenomen.

Koop via Bol.com


 Terug