Ik help je graag…

Holistische therapie

Holistische therapie

Wetenschappelijk onderzoek biedt steeds meer aanwijzingen dat hoogbegaafde mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Dit uit zich o.a. in de inmiddels welbekende verhoogde prikkelgevoeligheid (de ‘overexcitabilities’). Het betekent echter ook dat het voor HB’ers vaak moeilijker is om het zenuwstelsel — en daarmee de manier waarop ze op deze prikkels reageren — te reguleren. Vaak hebben ze het gevoel dat overlevingsreacties hen ‘simpelweg overkomen’ of ontwikkelen ze klachten, zoals bore-out, burn-out, vermoeidheid of lichamelijke klachten.

Een intense reis helpt je graag verder. Dit doe ik op een holistische wijze. Holisme is een term die je steeds vaker hoort, maar wat is het nou eigenlijk? Binnen de holistische visie gaan we ervan uit dat achter elke klacht, symptoom of zorgvraag meer zit dan alleen fysieke of mentale onbalans, het is een samenwerking van meerdere factoren. Holistisch therapeuten leggen de nadruk daarom op het vinden van de oorzaak en niet op het puur bestrijden van klachten of symptomen.

De term holisme staat voor geheel en is afgeleid van het Griekse woord ‘Holos’. Volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Omdat al deze onderdelen met elkaar verbonden zijn, betekent het ook dat deze elkaar kunnen beïnvloeden. Een simpel voorbeeld hiervan is, dat als je geen ruimte maakt voor je emoties, dit kan leiden tot lichamelijke klachten. Je kunt bijvoorbeeld pijn in je buik krijgen, last van je darmen, eczeem ontwikkelen of krijgt last van pijn in je schouders of rug.

Dit geldt voor ieder mens, maar het is mijn ervaring dat hoogbegaafden, door de manier waarop ze in het leven staan en de intensiteit waarmee prikkels binnenkomen, nóg meer baat kunnen hebben bij een holistische aanpak.

Voor welke vormen van therapie kun je bij een intense reis terecht?

Bij Een intense reis kun je terecht voor:

Aanmelden gratis kennismakingsgesprek